Inridning ala Nina

 
 
 
Under denna höst har jag och mina föräldrar med Ninas hjälp ridit in våran unghäst Fiffi. Från början var planen att vi skulle lämna bort henne för inridning. Varken jag eller mina föräldrar har inte någon erfarenhet kring inridning. Vi tog kontakt med Nina och fick höra talas om hennes nya koncept för inridning. Vi tyckte det lät riktigt bra, vi får hjälp att utbilda hästen samtidigt som vi också får lära oss hur det ska gå till. Denna höst har vi därför åkt regelbundet till Nina. Resorna har inneburit att vi har fått träna på lastning och nya miljöer som är viktig för en blivande tävlingshäst.
 
Inledningsvis började vi med att lära oss att longera Fiffi. Vi hade inte riktigt fått longeringen att fungera hemma men med Ninas hjälp var det inga problem. Longeringen fortsatte vi att jobba med hemma för att både Fiffi och jag skulle bli säkra. Både jag och Fiffi lärde oss fort och när detta funkade kunde vi börja introducera nya saker. Här fick vi tips från både Nina och Jan-Ove att lösgaloppera henne, både för att stärka henne och för att utveckla gångarterna.
 
Nästa steg var att förbereda henne för uppsittningen. Vi började med att lära henne att stå still vid en pall. Detta var ett moment som var enkelt att öva på hemma. Vi stod exempelvis på en pall när vi borstade henne. Genom att arbeta med pallen så pass mycket har det gett oss en häst som alltid står stilla vid pallen.
 
 
Träningen gick framåt och nu var det dags att börja Fiffi vid sadel. Det började vi med hemma, med en longeringsgjord. När Fiffi accepterat gjorden var det dags att vänja henne vid sadeln. Detta gjorde vi med Ninas hjälp. Hon vande sig snabbt och redan första gången kunde vi longera henne med sadeln på utan några problem. När sadeln väl var på plats kunde vi börja hänga på henne. Denna övning gjorde med hjälp av pallen för att det skulle likna en "riktig" uppsittning så mycket som möjligt. Jag hängde på henne medan Nina ledde runt henne i ridhuset. Detta accepterade Fiffi riktigt snabbt och vi kunde fortsätta arbetet hemma med hjälp av min pappa.
 
Vi började med att träna tränsning på egen hand hemma i boxen. För att vänja henne vid bettets inverkan visade mig Nina hur jag skulle tömköra henne. Under senhösten har jag arbetat parallellt med både tömkörning och longering. Fiffi har både blivit välbalanserad och lydig av detta arbete. Det verkar som vi kommer ha bra användning av i hennes fortsatta utbildning.
Cecilia Isgrens foto.
 
I mitten december kunde Lotten sitta. Det gick helt fantastiskt bra. Man kunde se att allt förarbete gett resultat. Fiffi verkade lugn och säker med ryttare på ryggen. Hemma fortsatte vi arbetet med tömkörning för att Fiffi skulle bli mer styrbar. Redan andra gången med ryttare på ryggen kunde Lotten skritta, trava och galoppera. Även jag fick sitta upp och rida i alla gångarter. Hela familjen var fantastiskt nöjda och glada!
 
 
Under dessa dagar hos Nina har jag ridit Fiffi varje dag. Hon har verkligen gått från klarhet till klarhet. Jag har ridit henne lös i ridhuset bland en massa hinder, vi konstaterade att de kunde användas till att styra runt.
 
 
Vi har även tränat på övergångar, man kan nästan säga att resan mot Grand Prix har börjat. Jag har också fått lära mig hur viktigt det är att renodla hjälperna, alltså genom övergångar. Det kommer jag ha nytta av när jag rider andra hästar. Dessutom har vi varit ute och gått för att se hur hon reagerade på en ny omgivning. Fiffi slutar aldrig att förvåna oss, vi fick ingen reaktion på detta utan hon gick hur snällt som helst.
 
 
 
 
Under våren kommer vi fortsätta att åka till Nina för fortsatt träning med sikte på treårs test till våren eller sommaren!
 
Vi är väldigt nöjda med Ninas upplägg och all hjälp vi fått/får.
 
/Rebecka Isgren med familj.
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0