Flera tränare?

Jag fick idag en intressant kommentar. En läsare reflekterade över att jag tränar för flera tränare och hon undrade hur jag resonerade gällande min egen träning. Jag blev riktigt glad över att frågan togs upp och det är ju ett diskussionsämne om man ska ha en eller flera tränare.
 
Jag skulle säga att det varierar i fall till fall och att situationen omkring dig som ryttare får avgöra vilka behov du har.
 
Min situation är ju att jag är en erfaren ryttare och tränare som vill utveckla mig själv både som ryttare och tränare. Jag har många hästar i olika åldrar, allt från 2-åringar som jag vill ha bedömda och utvärderade till championatshästar som ska prestera i sina unghästklasser och slutligen hästar som ska upp i svår dressyr.
 
Jag som tränare behöver också få input och inspiration av olika tränare. Jag tränar många olika typer av elever och då är det bra att ha olika infallsvinklar på träning.
 
Jag har valt dessa tränare utifrån att jag ska utvecklas som ryttare, tränare och person.
 
Jan-Ove är min ständige tränare och vän. Han har följt mig under 30 år och han är den person jag vänder mig till med alla frågor och funderingar. Han hjälper mig bedömma unga hästar, åt och tillsammans med uppfödare och uppdragsgivare här på Herrgården. Han stämmer av mina championatshästar utifrån en domares öga och han stöttar mig upp i klasserna med de äldre hästarna. 
 
Marco är en spetskompetens jag rider för var sjätte vecka. Han utvecklar mig och hästarna mot de högre klasserna. Jag får här en kick i min egen träning - motivation. Dessutom övar jag tyska.
 
Bosse lär mig först och främst tömkörning. Han är ju en mästare på detta och jag nyttjar varje tillfälle att utveckla mig inom tömkörningens härliga värld. Genom att rida mina hästar för Bosse får jag även en erfaren domares syn på uppvisningarna.
 
Inger är min tävlingskompis, tränare, vän och coach. Hon är en underbar person som stöttar och motiverar mig till tävling. vi trimmar tillsammans och stöttar varandra i tävlandet. Ett riktigt roligt samarbete
 
Så sammanfattningsvis kan jag säga att anledningen till att jag tränar för flera olika tränare är att jag vill utveckla mig själv på många olika plan. Jag är dessutom oerhört road av att träna och jag njuter av att träna.
 
För en ryttare med en eller några hästar och som satsar på sin egen ridning och tävlande kan jag varmt rekommendera att ha en grundtränare och sedan spetsa till det med en annan tränare ibland.  På så sätt får man kontinutet och utveckling på ett bra sätt. Det är en fördel att tränarna känner till varandra och gärna resonerar med varandra kring utveckling på ekipaget.
 
På samma sätt resonera jag med mina elever. Jag erbjuder de som vill att rida för Jan-ove. jag finns då med på banan för att följa träningen och för att resonera om utvecklingen på ekipaget.
 
Allt för elevens bästa.
Mina tränare samspråkar. Inger var tex med hos Marco och Bosse och vi resonerade oss samman om den fortatta träningen på hemmaplan.
 
Jag rådfrågade Bosse om hur jag skulle lägga upp träningen och han menade att jag var erfaren nog att träna på detta vis och kunde plocka lämpliga saker från olika tränare till olika hästar. Dvs alla hästar går inte för alla tränare.
 
Ledstjärnan för min träning är att på olika plan 
 
Utvecklas som Ryttare och Tränare
 
Till gang för mina elever och hästar
RSS 2.0