Jullovstrimm

Ja, jag och mamma har varit hos Nina i tre dagar och trimmat.

Faktiskt har vi trimmat på flera olika sätt. Ridningen givetvis, men även själva Chaplin har blivit trimmad. Nu är det första gången jag klipper en häst, så perfekt blev det inte, men trots ojämnheterna tycker jag att jag kan vara nöjd med tanke på min obefintliga  erfarenhet. Chaplin var så snäll och stod nästan helt still under skönhetsbehandlingen. Det var nog rätt skönt att bli av med all lurvig och svettig vinterpäls.

 

 
En nästan färdigklippt Chaplin!
 
 
 
 
Bort med vinterpälsen!

 

Men, nu till ridningen. Jag red fem pass på underbara Chaplin. Vi testade olika sätt att värma upp, och det som fungerade bäst var följande:

1.       Den obligatoriska framskrittningen, då jag på långa tyglar låter honom skritta på ordentligt och sträcka på sig.

2.       Jobb på stora mittvolten. Här kortas tyglarna och jag ställer igenom ordentligt, också detta för att stretcha framför allt halsmuskler men även de flesta muskler i yttersidan. Viktigt är att inte samla skritten så här tidigt, särskilt eftersom Chaplin har ett kort skrittsteg och behöver träna på att länga det.

3.       "Jogga igång". Trav i friskt tempo och låg, avspänd form. Ställ igenom. Var noga med att byta varv då och då, men att inte göra snäva svängar. Känslan ska vara att hästen mjukt och lätt kan ta sig igenom svängen utan att i detta skede behöva bromsa upp sig. Denna punkt hjälper till att hitta en jämn, stadig rytm och "får upp flåset", värmer musklerna.

4.       Dags för galoppen. Fortfarande på mittvolten, låt hästen galoppera på i ordentligt tempo och låg form, men se till att den inte springer iväg. Stå gärna i stigbyglarna, det avlastar ryggen och gör att hästen obehindrat kan rulla på utan att det "klämmer" över ryggen. Viktigt är det jämna, rytmiska och att hästen inte får bli för lång. Vill den hänga i handen så får man vara lite "elektrisk" i händerna, så att man inte behöver bära runt hästen. Kontakten ska vara lätt och mjuk, man ska kunna bryta av när man vill, utan att det blir "bråk". Ställ igenom även här, och låt hästen söka sig framåt-neråt och bli rund i formen.

5.       Nu är hästen förhoppningsvis varm och uppmjukad. En liten skrittpaus på långa tyglar och kanske en klapp är på sin plats, innan det riktiga arbetet börjar.

6.       Om hästen har fastnat i ett alltför slött tillstånd efter denna typ av uppvärmning kan man ta övergångar till hjälp. De kan vara ganska täta och får hästen pigg och uppmärksam på dina hjälper. Blir hästen då övertaggad så skritta några meter.

Ja, det var så här vi värmde upp. Chaplin svarade väldigt bra på det, han var väldigt lättjobbad och lydig.

Vi har tränat mycket med fokus på program, slipat på de olika programdelarna i LA:1 och LA:3.
Den förvända galoppen är nog den knepigaste, Chaplin tycker att han kan ju byta, så varför besvära sig med att gå i fel galopp. Vi har tränat detta mycket på stora mittvolten, fattat "fel" galopp, rakställt så långt som möjligt, testat gränsen för hur rak han kan vara, stannat så fort han bytte. Tillslut gick det faktiskt bra, och även om Chaplin nog tyckte att jag var mer än lovligt korkad så höll han sig nästan hela tiden till den galopp jag bad om.

 Här är vi påväg in i en skänkelvikning undan vänster skänkel på hörnlinjen, en programdel i LA:1.
 
 

 Jag är jättenöjd med de här dagarna, vi har gjort stora framsteg tycker jag. Jag har fått ett bättre tempo i honom och, ja, jag kan inte annat än le när han spetsar öronen och ökar takten när vi vänder upp på medellinjen. Han är för söt.

 

 Klara

 

RSS 2.0