Dressyrentusiasten på ridläger – igen!

Det tog mig ungefär 10 sekunder att svara ja på frågan om man verkligen kunde boka in sig på ett veckoslutsridläger när det var mindre än fyra månader sedan förra lägret. När rubriken var ”Ladda inför nya utmaningar” och fokusen på sits, mental träning och aerobics och stretching för ryttare kunde man ju inte stanna hemma.

Den här gången var inte mina lägerkompisar mina tidigare bekanta och till min stora lycka var de flesta dressyrtanter, alla utom Sofia från Ljungsbro som på grund av sin unga ålder klassades som dressyrtant-wannabee. Bim och Susanne från Stockholm hade tagit med sig sina egna hästar Ante och Cassandra, likaså red Kattis från slätten sin egen Dolly. Anette från Finspång, Sofia och jag samsades om Ninas fina hästar Chaplin och Dion.

På fredagen reds två dressyrpass och på lördagen började allvaret. En timmes ridpass på förmiddagen två och två innan sjukgymnasten Cecilia tog över ledarskapet. Sittandes på Pilatesbollar fick vi känna efter var vi hade våra sittben och hur vi hittade balansen; Cecilias enkla demonstrationer fick oss att inse att till exempel att ”sträcka på sig” innebar en korrigering av sitsen utgående från bäckenet. Likaså förvånade vi oss över hur mycket bättre sitsen blev av en korrekt handställning. Dessa övningar skulle varje ryttare må bra av, ordet ”ryttarhälsa” hade plötsligt fötts. En inledande uppvärmning följdes sedan av ett ryttaranpassat gymnastikpass, då vi jobbade i cirkel med 45 sekunders övningar vid 8 stationer. När vi då äntligen var färdiga med vårt pustande och stånkande följde 8 nya övningar. Suck! Med darriga ben och luktandes både häst och svett fick vi vår belöning i en fantastisk lunch på Centralkrogen i Väderstad.

Lördagens eftermiddagspass var följaktligen en sitsträning utan tyglar och stigbyglar på en longerad häst. Min favoritövning. Så otroligt nyttigt!  Vi satt som riktiga dressyrryttare till slut. På söndag förmiddag tränades arbete med markbommar och lägret avslutades med individuella pass då ryttarna fick komma med egna önskemål om vad de ville träna. Bim och Susanne (som fick byta namn till Pim och Karin) hade oturen att rida just när regnet och åskan passerade Väderstad, de envisades om att inte flytta till ridhuset. Kattis fick ett genombrott på sin Dolly som gick vackert och harmoniskt på tygeln. Ifall någon undrar så vill jag tala om att galoppombyten på Chaplin satte perfekt. Eufori!

Att gå på ridläger som vuxen är fantastiskt roligt. Förutom att man blir bättre ryttare så är det ju så kul att träffa likasinnade människor och att prata hästar och ridning i lugn och ro. Den sociala delen med bastubad och grillfest med djupa diskussioner (”Vad gör folk som inte rider?”) tillför en ytterligare guldkant i tillvaron. Under söndagens mentala träning med Ninas professionella coachning om våra mål med ridning kändes det då som en självklarhet att bestämma om ett nytt läger under mellandagarna då våra mål skall redovisas på riktigt. Det är bara fyra månader dit… Nu skall hårdträningen börja!

Ritva Krokfors Wretemark, alias Dressyrtanten

RSS 2.0