Samarbete och tömkörning

Vad man än håller på med, så behöver man input. Så var det för mig. För några veckor sedan kände jag, att nu är det dags – jag behöver få inspiration!

 

Sen flera år tillbaka samarbetar jag med Nina. Så jag hörde mig för om jag kunde komma upp och utbyta lite tömkörningstankar och kanske få tömköra en häst, eller två… Det blev fem olika hästar!

 

 

Fyraåringen Nerium undrade nog vem jag var. Tryggt att matte Nina var med och satte fast tömmarna. Men när vi började arbeta fann han sig snabbt till rätta.

 

Både jag och Nina har med oss tömkörningen från Flyinge, så hästarna känner snabbt igen sig då vi jobbar enligt samma system.

 

Nerium har härlig uppförsbacke i galoppen!
 
Lätt och fin trav

 

Något jag lägger stor vikt vid i tömkörningen, och även vid ridning för den delen, är att hästarna snabbt kan växla mellan avspändhet och spänst.

Lasse kopplar av med en stunds skritt efter travarbetet...
 
...för att i nästa stund gå i en spänstig samlad galopp

 

Till vardags håller jag, Mia Söderberg, till på västkusten, i Göteborgsområdet. Jag har en mängd elever som vill lära sig tömkörning. Jag jobbar även flera olika hästar med tömkörning. Allt från ponnyer, till kallblod, samt hopp- och dressyrhästar på olika nivåer. Jag träffar 10-20 olika hästar och ponnyer varje vecka.

 

Jag upphör aldrig att förvånas över vilket fint resultat tömkörning ger, och det på samtliga hästar! Det är verkligen ett suveränt komplement till ridningen, då det gymnastiserar och stärker hästen i linje med den klassiska utbildningsskalan. Förutom att jobba med hästens egenbalans, lösgjordhet, liksidighet, genomsläpplighet och samling, så bygger du även upp din egen blick och känsla för hur hästen arbetar. Något du tar med dig, och har nytta av, även i ridningen.

 

Och, icke att förglömma! Tömkörning förbättrar din egen kondition. Att jogga med på långsidorna får upp pulsen på de flesta!

 

Ibland har man tur…

Jag fick låna Lasse och träna ett pass för Bo Jenå! Ni vet hur det är, när man tränar för tränare så skärper man till sig lite extra. Precis så är det när jag tränar för Bosse!

Samarbete i voltarbetet
 
Samling längs långsidan

 

Att tömköra är min vardag. Det är otroligt värdefullt och jag är så tacksam för samarbetet med Nina, så jag fick den här möjligheten att få inspiration till min vardag. Nina tycker det är intressant och givande att se när andra jobbar hennes hästar, så det blir en härlig win-win situation.

 

LottaK var med på resan, hon står bakom kameran. Vi filmade också.

 

Dessa filmer kommer att utöka materialet i vår webbkurs på Teamhästkraft.se – nästa tömkörningskurs är i maj.

 

Även Lasse verkar nöjd med samarbetet.
 
 
skrivet av Mia Söderberg, OptiMia
Elin
2016-03-27 @ 09:36:55
URL: http://liveloveride.blogg.se

Roligt att få träna för Bosse, han är verkligen kung på det här med tömkörning! :)

Svar: Ja det kan han verkligen.
Tränarbloggen
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0