Skarpt läge

Tänk vad tiden går fort!1 juli var det tre år sedan, vår fölunge, Canzolett (Canterbury-Bocelli), föddes.

  Canzolett 2 dagar gammal (foto: Elin Lundgren)

 

Det har varit, och är fortfarande vår bebis. Man kan beskriva henne som: snäll som en hund, totalt orädd och, på gränsen till översocial (kan det bero på all hantering…) I och för sig väldigt envis också, men det tror jag är en kvinnlig egenskap…

För oss är det viktigt att hästarna är lätta att hantera, det är jag, dottern och mannen i huset, som ska kunna släppa ut och in hästarna, utan att det är riskfyllt, så redan från början var det viktigt att hantera vår fölunge mycket. Så ”Ettan” som hon kallas, har vi hela tiden ”jobbat” med. Man leder ut till hagen, och tränar stopp och igångsättning på vägen. Vi hade också bestämt att vi skulle ta hjälp när det var dags att rida in henne. Visst har jag gjort det själv innan, men det var ett tag sedan och det finns folk som är bättre på det än vad vi är.

Så förra söndagen, den 12 juli, körde vi henne till Väderstad Herrgård och Stall Stark. Vi valde det här stället för vi vet att de har ett bra system för inridning/utbildning av unghästar, och att vi kunde välja hur vi ville ha det, och vi har valt att vara delaktiga hela vägen. Kunna komma och se hur vår häst jobbas, kunna vara med, eller göra det själva några dagar. Det känns jättebra för oss.
Det var första gången vår bebis var hemifrån, så hon var lite stressad de första dagarna, men lugnade sig ganska snabbt. Under veckan har vår häst lärt känna människorna på Herrgården, genom att bli ompysslad, longerad, lösgalopperad m.m.

För att minimera riskerna för olyckor, och se till att vår unghäst skulle känna sig trygg när vi skulle lämna henne för inridning/utbildning, bestämde vi oss från början att vi skulle göra så mycket förberedning som vi bara kunde. Vi har som sagt hanterat henne massor, klappat, petat tryckt och klämt överallt på henne, så hon är van vid beröring. Vi har haft schabrak och täcken med gjordar på. Sadlat, tränsat och promenerat med henne och utrustningen på. Vi har stått på pall bredvid henne (på båda sidor), hoppat på golvet vid hennes sida, och på pallen. Hängt från pallen över ryggen, runt halsen osv. Allt för att hon ska vara van, när det är dags för ”skarpt läge”.

IDAG VAR DET SKARPT LÄGE!!!

Efter lite longering, hängde Lotten lite på henne när Nina ledde henne runt i ridhuset. Det var inga problem, hon var lika lugn som tidigare. Sen efter att ha hängt lite i stigbygeln, satt Lotten upp, och efter en kort stund, skrittade hon runt på henne medan Nina höll i. UNDERBARA HÄST!! 

 
 
  Bilder från dagen! (Foto: Betty Wahlborg)
 

Det känns helt fantastiskt att det gått så bra hittills. Det kommer säkert bli ett och annat bakslag, men för mig känns det bra att det så här långt gått lugnt, sansat och säkert. Helt klart värt allt förberedande arbete.

Ett stort tack till Nina och Lotten, för ert arbete, och att ni står ut med att ha oss hästägare ”hängandes i hasorna”.

/Betty Wahlborg, stolt ”mamma” till Canzolett
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0