Flera tränare?

Jag fick idag en intressant kommentar. En läsare reflekterade över att jag tränar för flera tränare och hon undrade hur jag resonerade gällande min egen träning. Jag blev riktigt glad över att frågan togs upp och det är ju ett diskussionsämne om man ska ha en eller flera tränare.
 
Jag skulle säga att det varierar i fall till fall och att situationen omkring dig som ryttare får avgöra vilka behov du har.
 
Min situation är ju att jag är en erfaren ryttare och tränare som vill utveckla mig själv både som ryttare och tränare. Jag har många hästar i olika åldrar, allt från 2-åringar som jag vill ha bedömda och utvärderade till championatshästar som ska prestera i sina unghästklasser och slutligen hästar som ska upp i svår dressyr.
 
Jag som tränare behöver också få input och inspiration av olika tränare. Jag tränar många olika typer av elever och då är det bra att ha olika infallsvinklar på träning.
 
Jag har valt dessa tränare utifrån att jag ska utvecklas som ryttare, tränare och person.
 
Jan-Ove är min ständige tränare och vän. Han har följt mig under 30 år och han är den person jag vänder mig till med alla frågor och funderingar. Han hjälper mig bedömma unga hästar, åt och tillsammans med uppfödare och uppdragsgivare här på Herrgården. Han stämmer av mina championatshästar utifrån en domares öga och han stöttar mig upp i klasserna med de äldre hästarna. 
 
Marco är en spetskompetens jag rider för var sjätte vecka. Han utvecklar mig och hästarna mot de högre klasserna. Jag får här en kick i min egen träning - motivation. Dessutom övar jag tyska.
 
Bosse lär mig först och främst tömkörning. Han är ju en mästare på detta och jag nyttjar varje tillfälle att utveckla mig inom tömkörningens härliga värld. Genom att rida mina hästar för Bosse får jag även en erfaren domares syn på uppvisningarna.
 
Inger är min tävlingskompis, tränare, vän och coach. Hon är en underbar person som stöttar och motiverar mig till tävling. vi trimmar tillsammans och stöttar varandra i tävlandet. Ett riktigt roligt samarbete
 
Så sammanfattningsvis kan jag säga att anledningen till att jag tränar för flera olika tränare är att jag vill utveckla mig själv på många olika plan. Jag är dessutom oerhört road av att träna och jag njuter av att träna.
 
För en ryttare med en eller några hästar och som satsar på sin egen ridning och tävlande kan jag varmt rekommendera att ha en grundtränare och sedan spetsa till det med en annan tränare ibland.  På så sätt får man kontinutet och utveckling på ett bra sätt. Det är en fördel att tränarna känner till varandra och gärna resonerar med varandra kring utveckling på ekipaget.
 
På samma sätt resonera jag med mina elever. Jag erbjuder de som vill att rida för Jan-ove. jag finns då med på banan för att följa träningen och för att resonera om utvecklingen på ekipaget.
 
Allt för elevens bästa.
Mina tränare samspråkar. Inger var tex med hos Marco och Bosse och vi resonerade oss samman om den fortatta träningen på hemmaplan.
 
Jag rådfrågade Bosse om hur jag skulle lägga upp träningen och han menade att jag var erfaren nog att träna på detta vis och kunde plocka lämpliga saker från olika tränare till olika hästar. Dvs alla hästar går inte för alla tränare.
 
Ledstjärnan för min träning är att på olika plan 
 
Utvecklas som Ryttare och Tränare
 
Till gang för mina elever och hästar

Avstämning med Jan-Ove

Man rider, tränar, satsar och så upptäcker man alltid med jämna mellanrum att nu behöver jag en avstämning. Mästaren på avstämning är Jan-ove. Vi tränade och stämde idag av utbildningsläget på Lasse och Dion.  jan-Ove har en enorm förmåga att se hästen som en individ.
 
 
Han kommenterar alltid allmäntillstånet på hästen
 
 
hullet - konditionen - stämningen - förhållningssättet - temperamentet - utbildningsläget 
 
Så viktigt för oss ryttare att få en uppdatering på detta.
 

Lasse var i fin form. JO kommenterade att överlinjen blivit mycket bättre, god självbärighet och arbetsvillig. Vi red mycket skolor i alla olika varianter. Letade oss fram till kombinationer av öppna och sluta som passade Lasse och märk väl det var inte samma kombinationer som gällde i de olika varven. Ja, en analytiker till tränare är JO.
Galopp ombyterna som betyder mycket för en 6-årings framgångar satt i båda varven och misstaget jag gjorde var att fortsätta byta efter det att han gjord fina byten åt båda hållen. En ung häst orkar inte många byten efter det av man jobbat mkt i skolor. Kom ihåg detta nu Nina.
 
Dion fick ett riktigt pass med skolor och byten. Vi trimmade hårt och kunde konstatera att han, är nu bra från början och att han jobbar på så bra och då orkar han inte hålla på så länge. Jag red ett långt pass och skulle sedan rida program. Misstaget var tydligt. 20 min framridning gäller för Dion,  då är han som bäst just nu.
 
Hästar är känsliga det gäller att hitta bästa läge och här är Jan-Ove otroligt skicklig.
 
 
 

Samarbete och engagemang

Så har jag nu även fått gästbloggare.
Visst är det härligt.
Jag är ju mycket för samarbeten med olika personer.
 
Idag har Jessica skrivit ett mentalt tips till er.
Hur kan ryttarna lära av golfarna.
 
Sissela har gett er en härlig beskrivning av vår gemensamma
Ledarskapskurs för Coacher.
 
Tack för ert engagemang
Vi läser gärna mer av er och era tankar.
 
Nina och Charlotte
RSS 2.0