Från spänd till lösgjord med tömkörning

Att få en häst lugn, avspänd och lösgjord är en utmaning. Jag gör det ju ofta genom att tömköra och här beskriver jag ett vanligt tömkörningspass med en från start något spänd häst som ger sken av att ha en väldig framåtbjudan men som egentligen har en tendens att vilja springa ifrån arbetet och inte riktigt vill slappna av och komma genom ryggen.
 
Denna typ av häst kan lät förvirra sin förare. Det är lätt att hålla i för hårt och på detta sätt egentligen bara förstärka det hästen gör fel. Här gäller det istället att våga ge eftergift trots att hästen då väller iväg. Man får ha ett stort tålamod, ge efter, ta förhållning, ge efter, ta förhållning tills hästen våga gå kvar i ett lugnare tempo med mer vila på steget och välvd rygg med låg nacke.
 
Don Henry är en fin häst med hög resning och bra gångarter. Jag nyttjade hans arbetsvilja och lät honom jobba både på volt och raka spår. Så snart han kommer ut på en långsida ville han öka. När man då sätter tillbaka hästen blir den lätt lite frustrerad men genom att man vid tömkörning inte sitter på och trycker till med sätet så lugnar sig en häst som är spänd lite lättare på töm än vid ridning och det tog inte lång tid innan han accepterade mina förhållningar. Det gäller bara att vara riktigt kvick och inte bli hängande i tömmen för då samlar hästen upp, sig höjer nacken och spänner till.
 
Kvick hand, kvicka ben på föraren är A och O
 
Jag märkte också snart att han jobbade mer avspänd i galoppen och jag väljer ofta att lösgöra hästen i den
gångart den själv trivs bäst i. Så han fick galoppera på stora volter med mycket tempoväxlingar. Oj, Oj vilken galopp. Underbart att se hur han tar i utan att bli anspänd, bara spänstig. Det är ju två skilda saker.
 
I galoppen väntar han kvar bättre och tar förhållningarna utan att vilja fly undan. Om du märker dessa saker när du tömkör så välj då att stanna kvar i den gångarten och jobba hästen till lösgjordhet här.
 
Traven som kom efter galopparbetet var super. Klart förbättrat steg med bättre takt och tempo. Nacken sänktes och halsen längdes ut. Det var just detta som var målet med detta det första tömkörningspasset. Vi kommer jobba vidare med tömkörning varvat med ridning på Don Henry och jag är övertygad om att denna trevliga häst kommer att utvecklas mycket positivt.
 
Det kommer bilder
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0