Miljöträning med uppspelta hästar

Känner ni igen er. Allt går så bra när man trimmar i lugn och ro och så händer det saker på banan. Mer hästar mer folk. Alla pratar, rör sig, det hänger täcken överallt och hästarna blir mer och mer spända.
 
Själv har jag ju en riktigt läcker häst som tyvärr ser spöken lite överallt och likadant är det med en elevs häst. Så nu ligger vi i hårdträning med miljöapassning.
 
Henry kom in i ridhuset, på tårna kan kan säja. Han var pigg av det kalla vädret och det var mycket på gång i ridhuset. Jag värmde honom och sedan fick mina elever sätta igång att bygga bana, hänga täcken här och där och sedan värst av allt skulle vi rida förbi de öppna luckorna på väggen där vi förvarar bommar. 
 
Henry på span, han har koll på det mesta vill jag säga. Pust tänkte jag, detta blir en utmaning.
 
Jag var en gång på utbildning med en polisman,  Linus, som lärde mig mycket om hur man utbildar en häst som är rädd och dessa saker använder jag mig av vid miljträningen. Här kommer några tips
 
Jag red systematsik förbi de "farliga sakerna" på ett antal meters avstånd. Ställde honom hela tiden ifrån det han var rädd för och lade samtidigt stor vikt i den stigbygeln närmast faran så att han förstod att jag ville dit och jag var inte rädd för tex. luckan. Jag red inte rakt emot faran då hästar inte ser rakt fram och de därför blir extra rädda när de ska gå rakt emot det de är rädda för. Vi höll på med alla täcken, läktare och luckan i ca 15 min och sedan slappnade Henry av
 
Vi kunde jag galoppera förbi luckan på spåret i båda varven. Det var verkligen en arbetsseger. Hade jag själv inte trott skulle gå och inte ägarna heller tror jag allt.
 
Det allra viktigaste när man jobbar med spända hästar är att inte gå på dem när de är spända,
absolut inte bestraffa dem när de är spända.
 
Du får bara dubbelt igen av spändhet.
 
Henry fint avslappnad vid luckan
 
Sedan red Stina och det gick verkligen bra. Henry och Stina börjar hitta knapparna och det känns bra. Även Stina kunde rida runt i "röran" utan att hästen spände sig.
 
Stina och Henry i en trevlig arbetsform för dagen
 
Stina och Henry i en härlig galopp.
 
För att inte tala om alla solkatter i ridhuset. Vi har så många så hästarna bryr sig inte längre.
 
Klara hästen solkatter som dessa så klarar de det mesta.
 
Därefter gjorde jag samma saker med Aprikos, min spända häst och det gick bra även här. Hoppas orden,
 
Trägen vinner gäller.
 
Vi tränar på!
 
Går det så går det.
 
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0