Dressyrentusiasten på ridläger – igen!

Det tog mig ungefär 10 sekunder att svara ja på frågan om man verkligen kunde boka in sig på ett veckoslutsridläger när det var mindre än fyra månader sedan förra lägret. När rubriken var ”Ladda inför nya utmaningar” och fokusen på sits, mental träning och aerobics och stretching för ryttare kunde man ju inte stanna hemma.

Den här gången var inte mina lägerkompisar mina tidigare bekanta och till min stora lycka var de flesta dressyrtanter, alla utom Sofia från Ljungsbro som på grund av sin unga ålder klassades som dressyrtant-wannabee. Bim och Susanne från Stockholm hade tagit med sig sina egna hästar Ante och Cassandra, likaså red Kattis från slätten sin egen Dolly. Anette från Finspång, Sofia och jag samsades om Ninas fina hästar Chaplin och Dion.

På fredagen reds två dressyrpass och på lördagen började allvaret. En timmes ridpass på förmiddagen två och två innan sjukgymnasten Cecilia tog över ledarskapet. Sittandes på Pilatesbollar fick vi känna efter var vi hade våra sittben och hur vi hittade balansen; Cecilias enkla demonstrationer fick oss att inse att till exempel att ”sträcka på sig” innebar en korrigering av sitsen utgående från bäckenet. Likaså förvånade vi oss över hur mycket bättre sitsen blev av en korrekt handställning. Dessa övningar skulle varje ryttare må bra av, ordet ”ryttarhälsa” hade plötsligt fötts. En inledande uppvärmning följdes sedan av ett ryttaranpassat gymnastikpass, då vi jobbade i cirkel med 45 sekunders övningar vid 8 stationer. När vi då äntligen var färdiga med vårt pustande och stånkande följde 8 nya övningar. Suck! Med darriga ben och luktandes både häst och svett fick vi vår belöning i en fantastisk lunch på Centralkrogen i Väderstad.

Lördagens eftermiddagspass var följaktligen en sitsträning utan tyglar och stigbyglar på en longerad häst. Min favoritövning. Så otroligt nyttigt!  Vi satt som riktiga dressyrryttare till slut. På söndag förmiddag tränades arbete med markbommar och lägret avslutades med individuella pass då ryttarna fick komma med egna önskemål om vad de ville träna. Bim och Susanne (som fick byta namn till Pim och Karin) hade oturen att rida just när regnet och åskan passerade Väderstad, de envisades om att inte flytta till ridhuset. Kattis fick ett genombrott på sin Dolly som gick vackert och harmoniskt på tygeln. Ifall någon undrar så vill jag tala om att galoppombyten på Chaplin satte perfekt. Eufori!

Att gå på ridläger som vuxen är fantastiskt roligt. Förutom att man blir bättre ryttare så är det ju så kul att träffa likasinnade människor och att prata hästar och ridning i lugn och ro. Den sociala delen med bastubad och grillfest med djupa diskussioner (”Vad gör folk som inte rider?”) tillför en ytterligare guldkant i tillvaron. Under söndagens mentala träning med Ninas professionella coachning om våra mål med ridning kändes det då som en självklarhet att bestämma om ett nytt läger under mellandagarna då våra mål skall redovisas på riktigt. Det är bara fyra månader dit… Nu skall hårdträningen börja!

Ritva Krokfors Wretemark, alias Dressyrtanten

Från dressyrstam till "hopptalang"

På en månad kan de sannerligen hända mycket! I början av augusti bestämnde jag mej för att flytta hit med mitt lilla dressyrsto på 4 år. Från en riktigt dressyr sits och alltid lindade ben tog vi oss till våra första riktigta hopp. 
Och se nu vart vi hamnat, på denna korta tid. 
 
Jag kommer nämligen precis in från ridning och har för första gången hoppat vattenmatta! (detta medförde även att dressyrdamen för första gången även ramlade av sin häst som hon haft i 2 år. hoppla! )
 
Men inte nog med det visade det sej att hon faktiskt kunde hoppa, hela 70 cm högt på enstaka hinder och dessutom en hel bana på en längre höjd. Jag är så stolt och nöjd över både mej och min häst, och gud så roligt vi hade! 
Och vem kunde ha trott detta en månad tidigare?! 
 
Som överskriften lyder - från dressyrstam till "hopptalang", kanske inte stämmer riktigt än eftersom hopptalang är lite att överdriva, hehe. Men är man stolt så är man. 
Bjuder här även på ett lite bättre hopp än de första över vattenmattan, och visst är hon snygg min dressyrtant?!
 
 
Efter månaden här har vi lärt oss mycket, och många nya mål och framtidsplaner har vi redan skapat oss. Exempelvis så har vi nu som mål att hoppa en bana på 1 meter tills nästa år. 
Nina och Lasse har dessutom inspirerat oss till nästa mål inom dressyren - nämligen att starta Falsterbo nästa som 5-åring i dressyr!
 
 
/ Evelina och Jestelline 

Vilken sits! - med båge

 
Tittta på detta fina ekipage. Det är Hedda Påhlsson och hennes ponny.
 
Hedda har som många tonåringar och ryttare kämpat för att få en bra och effektiv sits. Vi har jobbat med olika typer av sitsträning på hästen och på gymmet med arobics och core övningar. Sitsen har succesivt blivit bättre och inverkan på ponnyn har ökat.
 
Så hittande jag i Daniella Hansson relativt nystartade butik Chip Shop denna fantastiska sits båge.
 
När Hedda provade denna båge kom hon plötsligt helt rätt i sadeln. Hennes armar föll på plats längst med hennes sidan och händerna placerades rätt. Hedda njöt av lättheten i att sitta rätt  och ponnyn fick lugn och ro i hjälpgivningen och gick i en utmärkt form. Ja, ni ser ju själva på bilden vilket fint ekipage i harmoni det är.
 
Naturligtvis ligger det mycket jobb bakom att få ponnyn att gå i denna fina och eftergivna form och Hedda har nått långt i sin ridning men det var just "sitsbågen" denna lilla hjälp, med att finputsa sitsen som gjorde pricken över i:et
 
Kom gärna och prova denna båge. Vi tränar både på lina med sitsövningar och vid ridning.
RSS 2.0